Aan de slag met de Kansencirkel

We vinden het belangrijk om je via een gesprek of training de basis van K!NDT, de Kansencirkel en de K!NDT cirkel mee te geven. Om je een indruk te geven vertellen we je wel de volgorde van het proces dat je samen ingaat.

Het begint altijd met een enthousiaste professional die dit zichzelf, kinderen, ouders en collega’s gunt en op deze manier aan de slag wil gaan. Hoe doe je dat dan?

1. In gesprek met elkaar.

Met wie van jouw collega’s, binnen of buiten jouw organisatie, wil je op deze manier gaan werken? Betrek ze bij je enthousiasme en ga samen verkennen wat het werken volgens K!NDT is en wat het jullie kan brengen. Vervolgens ga je het gesprek met elkaar aan. Een open en eerlijk gesprek over “Wie ben ik? Wie ben jij? Wat gunnen we alle kinderen en hoe gaan we dit samen voor elkaar krijgen?

Een gesprek waarbij je elkaar echt ziet, echt luistert. Waarbij je mogelijke vooroordelen opzij zet, in de spiegel kijkt en verbindt op basis van wat we alle kinderen gunnen. Hiermee leg je een diepe waardevolle basis om samen voor elk kind te gaan.

2. Hoe en wanneer betrek ik kinderen, ouders en collega’s hierbij?

Daarna gaan jullie bedenken hoe en wanneer jullie de kinderen, ouders en collega’s hierbij betrekken? Doe dat op een laagdrempelige manier die bij jullie school of organisatie past.

Jenaplanbasisschool Jeanne d’Arc heeft bijvoorbeeld gekozen om te beginnen bij het ondersteuningsteam. Zij hebben onder andere de frequentie van het ondersteuningsteamoverleg verhoogd waardoor er iedere maand ruimte is om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan met en over een kind. Ouders mogen hier gebruik van maken onafhankelijk of de nood hoog is. Toen Jenaplanbasisschool Jeanne d’Arc begon hebben ze eerst een ouderavond georganiseerd om deze manier van werken aan de ouders uit te leggen. En ook nu leggen zij ouders iedere keer uit hoe het overleg gaat.

3. Het Kansencirkel en/of K!NDT cirkel gesprek.

Daarna ga je met de Kansencirkel en/of de K!NDT cirkel als gespreksleidraad met elkaar in gesprek. Stel je daarbij kwetsbaar, open en eerlijk op. Ga met kinderen in gesprek op een manier die bij hen past en geef ouders het eerste woord over hun kind. Het helpt als jullie beginnen bij een laagdrempelig ontwikkelgebied zodat jullie samen kunnen wennen aan deze manier van een gesprek voeren. De invulster, aan de achterzijde van de Kansencirkel, en het K!NDT invulblad helpt in het oplossingsgerichte gesprek.

De verbindende principesconcrete kansen en houding van professional kunnen jullie ondersteunen bij iedere stap.

Voor meer uitleg over het werken met de Kansencirkel ga naar Leer meer over de Kansencirkel.

"Doordat iedereen de Kansencirkel voor zijn of haar neus heeft worden ouders professional van hun eigen kind. En dat zijn ze eigenlijk altijd, maar dat vergeten we een beetje in de snelheid en efficiëntie van de gesprekken die we tegenwoordig voeren."
Jennemieke Hopmans
Schoolmaatschappelijk werker IMW Tilburg

Aan de slag met Kansencirkel?

Wij zijn er om jouw vragen te beantwoorden, je te inspireren, trainen en te begeleiden zodat jij in jouw omgeving aan de slag kunt. Neem contact met ons op via info@kindt.co voor info of geef je op voor de ‘Verdiepende K!NDT training’ op de Ontwikkelacademie.